maandag 25 februari 2013

soep met pompoen, koolraap & borlottibonen


Comfort soep voor een koude dag,
genoeg om 3 hongerige monden/knorrende magen mee te vullen...
Het is ongeveer 1,5 liter.

  • 1 ui, grof gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 koolraap
  • 1/2 flespompoen (normale grootte)
  • 2 laurierblaadjes
  • flinke tak verse rozemarijn
  • 6 pimentkorrels, gecrusht in de vijzel
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 niet te dikke prei
  • blik borlottibonen (400 ml)
  • 2 groentebouillon-blokjes (proeven!)
  • +/- 600 ml water
  • scheut witte wijnazijn
  • versgemalen zwate peper

Ui en knoflook een paar minuten fruiten in olie.
Laurierblaadjes, grof gehakte rozemarijn-naaldjes, piment & clilivlokken erbij.
Even omscheppen.
Geschilde koolraap en pompoen in blokjes van +/- 1 cm snijden.
In de pan erbij doen en een paar minuten meebakken.
(Een snuf zout erover helpt om de zoete smaak los te krijgen.)

Na een minuut of 5 het water erbij schenken en aan de kook brengen.
Bouillonblokjes erbij en soep en minuut of 10 laten pruttelen.
Als de pompoen en koolraap nog niet gaar zijn, een paar minuten langer pruttelen.

Heel kort de staafmixer erin, zodat de soep licht bindt.
Dan de preiringen (dikte 0,5 cm) erbij en nog een minuut of 5 laten pruttelen.
Als prei beetgaar is, de uitgelekte bonen toevoegen.
Een minuutje laten meewarmen.

Het geheel op smaak brengen met witte wijnazijn en zwarte peper.

Serveren met verse peterselie, bieslook of selderijblad. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten