maandag 5 augustus 2013

groente tajine met rozijnen en gember



De tajine weer eens uit de kast gehaald.
Ziet er altijd mooi uit, zo'n stoofpot op tafel.
Daarnaast blijft de smaak goed behouden, omdat alle stoom en vocht in de pot blijft.

Na een blik in de koelkast en en grabbel in de specerijenkast is dit het geworden:


Voor 2 personen:


  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 1 dikke winterpeen
  • 1 kleine courgette
  • 2 stengels bleekselderij
  • handvol jonge tuinbonen (niet dubbel gedopt)
  • 1/4 gepekelde limoen (of citroen)
  • 1 el rozijnen
  • teen knoflook
  • stukje gember van +/- 1 cm
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl chilivlokken
  • snuf kaneel
  • peper & zout
  • handje verse peterselie


Groenten in stukken snijden, niet te klein.
limoen in stukjes hakken.
Knoflook en gember raspen (of snijden)
Komijn en koriander grof malen in vijzel.

Ik zet de tajine voor gebruik altijd even in het water.
Dit voorkomt barsten.

Vlamverdeler op het gas.
Scheutje olie in de tajine.
Alles erin, mengen, deksel erop.
Vlam op laag tot middel vuur; het moet zacht pruttelen.

Een paar keer roeren, maar deksel niet te vaak eraf.
Ongeveer 30 minuten stoven.

Garneren met platte peterselie.

NB: kan je niet aan gepekelde limoen/citroen komen, 
voeg voor het serveren dan een scheutje witte wijnazijn toe.
Niet hetzelfde effect, maar ook lekker!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten