Afgelopen weekend was het weer feest in Rotterdam;
mijn favoriete festival Motel Mozaique vond plaats!
Zoals elk jaar was ik weer van de partij als gids.
Shy en ik hebben onze gasten kennis laten maken met alle lekkers dat er
in onze stad te krijgen is.
Onder de naam "proef de stad" hebben we een tocht georganiseerd.
Eerst wandelen over de west kruiskade/middellandstraat en vervolgens samen eten
op het schouwburgplein.
Voor deze gelegenheid heb ik een Indiase soep gemaakt; sambar.
Mijn uitdaging was om een soep te serveren met zo veel mogelijk onbekende,
exotische ingrediƫnten.
Voor mij ook een aantal nieuwe producten;
een goede aanleiding om de indiase keuken onder de loep te nemen.
Voor een pan van 5 a 6 liter heb je nodig:
- 2 uien
- 2 dikke tenen knoflook
- scheut zonnebloem olie
- 1 kg toor dal
- 300 gr pigeon peas, gedroogd *
- 4,5 liter water
- 3 middelgrote aardappels
- 2 grote winterpenen
- 4 tomaten
- 1 tl asafoetida (in vijzel tot poeder gemalen)
- 1,5 el tamarinde (kant en klaar uit pot)
- +/- 10 bouillonblokjes
- 1 el droge curryblaadjes
Voor het sambarpoeder:
- 2 el kikkererwtenmeel
- 3 el korianderzaad
- 1 el zwarte peperkorrels
- 1,5 el chilivlokken
- 0,5 tl fenegriekzaad
- 1 el komijnzaad
- tl kurkumapoeder
- tl mangopoeder
alle ingrediƫnten, behalve kikkererwtenmeel, roosteren in een droge pan.
Af laten koelen en fijn malen (heb m'n elektrisch koffiemolentje gebruikt)
Kikkererwtenmeel toevoegen.
Garnering:
- griekse yoghurt 10%
- verse koriander
- bruine mosterdzaadjes (gepoft in een pan)
Uien en knoflook paar minuten fruiten,
sambarpoeder, curryblaadjes en toor dal toevoegen.
Water erbij en aan de kook brengen.
Zacht laten pruttelen, regelmatig roeren.
Beetje extra water toevoegen als de massa te dik wordt.
Na 45 minuten stukken aardappel, peen en tomaat erbij.
Nogmaals 30 minuten pruttelen tot alles gaar is en de linzen zacht zijn.
Bouillonblokjes oplossen in heet water, toevoegen aan de soep.
Asafoetida en tamarinde erbij, nog een paar minuten doorwarmen.
Soep garneren met een lepel yoghurt, mosterdzaad en verse koriander.
* Ik heb gedroogde pigeon peas gebruikt.
pigeon peas 24 uur in de week zetten.
Afspoelen en in ruim water +/- 1,5 uur koken.
(geen zout toevoegen!)
aan het eind aan de soep toevoegen.
Ze zijn ook in blik te koop.
Wellicht handiger, maar ik heb zelf geen ervaring met deze bonen uit blik.
Resultaat:
een stevige, voedzame en kruidige soep.
Lekker pittig en bij elke hap proef je weer een nieuwe gelaagdheid.
Hij viel erg in de smaak en is tot de laatste schep opgegaan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten