donderdag 7 maart 2013

koolraapsoep met pinda en sereh


Goede inspiratie op de late avond;
een stuk koolraap als uitgangspunt!

Genoeg voor 2 grote, vullende koppen.

  • 1/4 stuk middelgrote koolraap 
  • 1/2 dunne prei
  • 1 appel
  • 1 teen knoflook
  • 2 cm sereh, onderste deel, fijngehakt
  • grote tl kerriepoeder
  • grote tl sambal badjak
  • stukje winterpeen van ongeveer 5 cm
  • 150 ml (soja)melk
  • 300 ml water
  • 2 groentebouillon-blokjes
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el ketjap manis
  • flinke el (biologische) pindakaas met stukjes noot
Scheut olie verwarmen, kerrie er een paar seconden in fruiten.
Blokjes koolraap, knoflook en sereh toevoegen, omscheppen.
Appel (hoeft niet geschild) in blokjes en prei (+/- 5 cm apart houden) toevoegen.
Nogmaals omscheppen en een paar minuten fruiten.

Water en sambal erbij, aan de kook brengen.
Bouillonblokjes erbij en ongeveer 15 minuten zacht pruttelen.
Als de koolraap zacht is, pan van het vuur.

Alles fijn blenden met de staafmixer.
Pan terug op het vuur en de fijngesneden peen en de rest van de prei erbij.
Een paar minuten meewarmen; mag een beetje knapperig blijven.
De pindakaas los roeren met wat warm water en toevoegen.
Sojamelk erbij.

Geheel op smaak brengen met ketjap en witte wijnazijn.
(bovengenoemde hoeveelheden zijn slechts een richtlijn...)

Garneren met bosui en/of koriander.

De pindakaas en sereh geven deze soep een onverwachte twist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten