zondag 5 mei 2013

rabarber & appel chutney met indiase specerijen


Het is voorjaar, rabarbertijd!
Ik koop het 1 keer in het jaar en maak er dan chutney van,
zo ook vandaag.

Deze chutney is op smaak gebracht met specerijen uit de indiase keuken.
Ik vond hem al erg lekker nadat hij klaar was,
ben benieuwd hoe de chutney smaakt als hij een tijdje gerijpt heeft.
Dat is altijd een verrassing!

Onderstaande hoeveelheid levert tussen de 1 a 1,5 liter chutney op,
in mijn geval 5 middel en 2 kleine potjes.

Deze versie bevat relatief weinig suiker.
Ik vind het lekker als het specifieke zuur van de rabarber aanwezig blijft.
Wellicht heeft het enige invloed op hoe vast/vloeibaar het eindresultaat zal zijn.
In dit geval: smaak boven consistentie...

Men neme:

  • een bos rabarberstengels (ongeveer 800 gr)
  • 2 granny smith appels
  • 2 elstar of jonagold appels
  • 150 gr (riet)suiker
  • 1 middelgrote ui
  • 250 ml appelazijn
  • 2 tenen knoflook
  • een stuk verse gember, ongeveer 3 cm
  • 6 el rozijntjes
  • 1/2 tl zout
  • 1 el bruine mosterdzaadjes
  • 1 el korianderzaad
  • 1 tl fenegriekzaad
  • 4 kardemompeulen (zaadjes gebruiken, de peul niet)
  • 4 bolletjes piment
  • 1/3 tl chilivlokken 
  • versgemalen zwarte peper

Schil de rabarber, appels en ui en snijd in kleine stukjes.
Knoflook en gember raspen.
Korianderzaad, fenegriek, kardemomzaadjes en pimentbollen in de vijzel doen,
grof malen.

Azijn en suiker in een grote pan doen en op het vuur zetten.
Als de suiker opgelost is, kunnen de appel, ui en rabarber erbij.
Verwarmen en een minuut of 5 laten koken.
Knoflook, gember, rozijnen, peper & zout, mosterdzaad, chilivlokken 
en specerijen uit de vijzel toevoegen.

Alles  aan de kook brengen en onafgedekt 45 minuten laten pruttelen.
Af en toe roeren; het kan spatten naarmate het verder ingekookt wordt.

In de tussentijd de potjes en gereedschappen steriliseren:
grote pan water aan de kook brengen en potjes, deksels, jamtrechter en grote metalen lepel een minuut of 20 laten koken.
Let op dat de deksels niet beschadigd zijn aan de binnenkant, anders zijn ze niet bruikbaar.
Een paar minuten voordat je de chutney gaat afvullen, 
alles omgekeerd (op een rooster) op een schone theedoek zetten.

(De pan met heet water bewaren, hierin worden de volle potjes nogmaals gekookt.)

Potjes tot aan de rand afvullen met behulp van de jamtrechter.
Deksel erop draaien en 10 minuten in de pan kokend water zetten.
(ik heb een rooster op de bodem van de pan gezet; dit voorkomt dat de potjes stuk kunnen koken)

Vervolgens de potjes ondersteboven af laten koelen op rooster.

Een paar weken laten rijpen.
Als het potje open is, kan je het nog een paar weken in de koelkast bewaren.
Onaangebroken potjes zijn zeker een maand of 4 houdbaar.

In de tussentijd verzinnen waar ik het bij ga eten :)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten